Asuntoautojen hintahaitari

coins-912719_1920

Asuntoautot ovat monissa tapauksissa syrjäyttäneet asuntovaunut, vaikka niiden hankintahinta onkin yleensä korkeampi. Asuntoautolla liikkumisessa on omat puolensa, joka vetää monen karavaanarin kohdalla pidemmän korren. Ajo hieman kokemattomallekin karavaanarille on helpompaa kuin monimutkaisemman auto-vaunu -yhdistelmän hallitseminen. Matkailuauto on ehdottomasti helpompi ratkaisu niille, joita kiinnostaa kiertely ja matkustaminen eikä vaunun pysäköinti pidemmäksi aikaa tiettyyn paikkaan.

Uudemmissa asuntoautoissa sisätiloihin on kiinnitetty aiemmin enemmin huomiota, vaikka niitä onkin usein kritisoitu vaunua kehnommiksi. Asuntoauton hankkijalle on nykyisin tarjolla monenlaista mallia hyvin laajalla hintahaitarilla. Ennen karavaanariksi heittäytymistä ja oman auton ostoa kannattaa tutustua muutamiin itselle sopiviin malleihin ja harkita ainakin yhden matkailuauton vuokraamista kokeilumielessä. Jo ensimmäisen reissun aikana monelle muotoutuu käsitys siitä, mihin kohtiin oman porukan kohdalla kannattaa panostaa ja kiinnittää huomiota matkailuautoa hankittaessa.

Matkailuautojen kohdalla on hyvä muistaa, että sen ajaminen vaatii hieman harjoittelua ja varovaisuutta. Pieniä matkailuautoja voi ajaa B-kortilla mutta isompia, yli 3500 kg autoja varten se ei enää riitä. Uusien matkailuautojen hinnat alkavat 50 000 eurosta, hieman enemmän tilaa ja varusteita saa 60 000-80 000 euron hintahaarukassa olevien autojen kohdalla ja yli 100 000 euron kohdalla puhutaan jo luksusautoista, joissa on lukuisia lisävarusteita ja paljon tilaa.

Käytetyt mallit

vw-bus-243977_1920

Edullisimmillaan vanhaa vuosimallia olevan matkailuauton voi löytää noin 5000 € hintaan. Vanhoissa autoissa ajomukavuus ja sisätilat eivät toki ole kehittyneet nykyisten mallien tasolle. Nämä sopivat mahdollisesti pariskunnille, joilla matkojen pituudet ovat lyhyitä eikä ajoa kerry paljon. Käytetyn auton ostossa tulee muistaa tarkistaa hyvin auton kunto ja lupapaperit.

Hymer B-klasse

Hymerin pieni ja näppärä matkailuauto on helposti hallittava liikenteessä. Se sopii hyvin pienille seurueille ja kuuluu hintaluokaltaan edullisiin asuntoautoihin. Hymerin B-klassen hinta on reilut 50 000 €, lisävarusteina voi hankkia lukuisia lisämukavuuksia. Hymerin pieneen matkailuautoon mahtuu majoittumaan 4-5 henkilöä. Yhteiset tilat ovat pienet mutta niiden käyttö on maksimoitu mahdollisimman järkevästi.

Siesta

Siesta vakuuttaa taatusti ainakin nuorempia matkailuautoilusta kiinnostuneita. Hinta on edullinen ja kokonaisuus näppärä. Tässä on auto laskettelulomia, surffausreissuja tai mökkimatkoja varten. Tämä auto on nuorille ja meneville, joille tärkeintä on liike ja toiminta. Siestassa on hyvät säilytystilat ja edullisimmassa mallissa matkustustilat neljälle. Vuoteita on kolmelle aikuiselle ja yhdelle lapselle. Hinta on reilut 53 000€ eli se painii matkailuautojen höyhensarjassa. Lisäämällä matkustuspaikkoja, vuodetiloja ja oleskelualuetta muotoutuu perus-Siestasta De Luxe- malli, jonka hinta nousee noin 66 000 euroon.

Optima V60 GF Deluxe

Optiman pienin ja edullisin malli kuuluu pienen seurueen matkailuautojen joukkoon. Siinä on matkustuspaikat neljälle henkilölle mutta makuupaikat vain kahdelle. Optimaa on helppo pyöritellä ja sen pieni massa tekee siitä kevyen kuljetettavan. Optiman pienessä mallissa lähtöhinta on noin 62 000€. Optima tarjoaa runsaan valikoiman lisävarusteita, joista jokainen voi tuunata autonsa omaa makua noudatellen.
Hymer Paravano

Hymer on ajanhermoilla Paravano -mallinsa kanssa, joka on räätälöity ajatellen liikuntaesteisiä. Paravano on jo lähtökohtaisesti suunniteltu liikuntaesteettömäksi ja sitä on mahdollista modifioida mahdollisimman pitkälle jokaisen asiakkaan tarpeita ajatellen. Hymer Paravanon hinta nousee jo yli 100 000 € ja lopullinen hinta määräytyy sen lisävarusteiden ja asiakkaan mieltymysten mukaan.

Hymer Starline

Tämä matkailuautomalli on nimensä mukaisesti jo sarjansa tähtiluokkaa. Sopii hyvin vaativallekin karavaanarille niin ajomukavuuden kuin myös tilojensa suhteen. Starlinella karavaanarin elämään tulee aimo annos luksusta. Mallin vakiovarusteisiin kuuluu lukuisia asioita, jotka edullisemman luokan autoissa ovat lisämaksullisia. Tilat ovat väljät ja tämän luokan autossa ajan viettäminen on jo elämys sinänsä. Hymerin hintaluokka pyörii noin 150 000 € tienoilla, joten se kuuluu myös hintaluokassa matkailuautojen kalliimpaan päähän. Autossa on tilaa 4-5 henkilölle, joten auto sopii hyvin arjen luksusta ja mukavaa oleskelua vaativille perheille.

Elemment Palazzo

Virtaviivainen Elemment Palazzo kuuluu matkailuautoilun kuningasluokkaan ja sen hintaluokkakin nostaa sen vain harvojen hankintalistalle. Hintaa luksusluokan matkailuautolla on noin 3,1 miljoonaa dollaria. Kuusipyöräinen unelmatalo liikkuu sujuvasti missä tahansa. Sen designiin on panostettu, samoin yksityiskohtiin. Tavallisen matkailuauton rinnalla se eroaa edukseen esimerkiksi oman kattoterassin avulla. Matkailuauton rattiin ei kuitenkaan ihan kokemattoman kannata hypätä sillä, melko pitkä ja kookas auto vaatii hieman harjoittelua ja taitoa.

old-car-806292_1920