Hyviä vierailukohteita Euroopassa

old-1130732_1920

Asuntoauto on hyvä keino lyödä loman suhteen monta kärpästä yhdellä iskulla. Lentopelkoista helpottaa, kun ei tarvitse astua koneeseen matkakohteeseen pääsemiseksi. Säästyt myös hotellin etsimiseltä, kun makuuhuone seuraa koko ajan mukanasi. Jos useammalla kyytiläisellä on ajokortti, myös ajovuoroja voidaan jakaa, jotta kaikki saavat vuorollaan rentoutua. Mihin sitten lähdettäisiin, jos kyydistä ja majapaikasta ei tarvitse asuntoauton ansiosta huolehtia? Euroopan kiertoajelua suunnitteleville karavaanareille on monta mainiota kohdetta tarjolla.

Keski- ja Etelä-Eurooppa hurmaavat

Kroatia on yhä suositumpi matkakohde, ja siellä on myös asuntoautolla matkustaville paljon vaihtoehtoja. Maisemat ovat henkeäsalpaavia, joten auto on täydellinen siellä reissaamiseen. Kroatiassa yöpyvistä turisteista jopa 25 % koostuu leirintäalueyöpyjistä, sielunkumppaneita siis paikan päältä kyllä löytyy. Cresin ja Losinjin saaret ovat erityisen suosittuja asuntoautoilijoiden keskuudessa. Saarilla oleville leirintäalueille pääsee säännöllisesti kulkevilla lautoilla, joten aikaa ei tarvitse haaskata kuljetuksen etsimiseen. Neljän tähden leirintäalueita ovat esimerkiksi Cresin saarella sijaitseva Slatina, sekä Losinjilta löytyvä Cikat.

roofs-1195795_1280

Italiaan mielivillekin löytyy upeita seutuja. Kukapa ei haluaisi matkailla unelmien Toscanassa viiniviljelmien keskellä! Camping Toscana Village on leirintäalue keskeisellä sijainnilla, josta käsin teet helposti päiväretkiä merkittävimpiin kaupunkeihin tai kauneimmille rannoille. Rauhallisella ja luonnonkauniilla alueella tosin viihtyy parkissakin useamman päivän, jos on saanut ajamisesta hetkeksi tarpeekseen. Alueelta löytyy ravintola ja baari, uima-allas, pyykkituvat sekä langaton nettiyhteys.
Garda-järven kaakkoisrannalla sijaitseva Camping Amici di Lazice on perheen ylläpitämä leirintäalue vain 400 metrin päässä rannalta. Lähistöltä löytyy useita teema- ja seikkailupuistoja, joten lapsiperheiden ei tarvitse pelätä tylsistymistä. Ravintolat, kylpylähteet ja Veronassa esitettävät oopperat vetoavat aikuisempiin matkaajiin, ja jokaiselle varmasti löytyy sopiva aktiviteetti. Itse leirintäalue on auki ympäri vuoden, eikä sinne siis tarvitse halutessaan suunnata ruuhkaisimpaan sesonkiaikaan.

garda-995643_1920

Espanjassa, lähellä Malagaa ja Aurinkorannikkoa, sijaitsee vastikään uusittu La Sierrecilla. Alueella on ympäri vuoden lämmitetyt wc- ja suihkutilat, sekä koti-ikävää torjumaan myös sauna. Lähistöltä löytyy useita golfkenttiä ja vaellusreittejä, joissa voi verrytellä asuntoautossa jäykistyneitä jäseniä.
Kataloniassa sijaitseva Camping La Balma tarjoaa rauhaa ja hiljaisuutta luonnon keskellä. Uima-altaan ja WiFi-yhteyden lisäksi paikalta löytyy useita leikkikenttiä ja pelimahdollisuuksia, esimerkiksi pöytätennistä ja biljardia. Camping La Balma on vain 35 minuutin ajomatkan päässä Costa Bravan rannoilta, eikä Barcelonaankaan ole matkaa kuin puolentoista tunnin verran.

Vaihtoehtoja rantalomalle

Jos rantalomailu ei kiinnosta, löytyy karavaanareille muitakin houkuttelevia Euroopan kohteita. Miltä kuulostaisi reissu Unkariin? Harvemmin asuntoautolla pääsee yhtä näppärästi kaupunkilomalle, kuin Haller Campingista käsin. Leirintäalue sijaitsee rauhallisessa puistossa aivan Budapestin tuntumassa, ja kaupungin palvelut ovat nopean metro- tai raitiovaunuajelun päässä. Halukkaille tehdään yksilöllisiä ohjelmia toivomusten mukaisesti, mutta jo perushintaan kuuluvien esitteiden, kartan ja liikenneohjeiden avulla pääset nauttimaan lomasta yhdessä Euroopan hienoimmista kaupungeista.

mountains-427236_1920

Vuoristoon halajavien kannattaa harkita automatkaa Itävallan suuntaan. Vain kolmen kilometrin päässä Salzburgista löytyy Camping Nord-Sam. Autopaikkoja rajaavat puut ja istutukset tuovat yksityisyyttä. Vastaanottopisteestä järjestetään lippuja konsertteihin ja tapahtumiin, ja aamuisin on tarjolla tuoreita leivonnaisia. Lämmitetyt suihkutilat ja uima-allas tarjoavat mahdollisuuden virkistäytyä pitkän ajomatkan päätteeksi. Lähistön pyöräilyreiteillä voi nauttia upeista maisemista, mutta kaupunkitunnelmaa etsivätkään eivät joudu pettymään, sillä Salzburgiin pääsee yhdessä hujauksessa.
Ei merta edemmäs kalaan

Jos loma on lyhyt, eikä aika tunnu riittävän kovin pitkään ajomatkaan, pääsee pelkästään Suomenlahden ylittämällä käsiksi hienoihin kohteisiin. Virosta löytyy useita leirintäalueita, jonne ajaminen ei vie päivää kauempaa. Heti Tallinnan keskikaupungilla sijaitseva Tallinn City Camping on mainio kiintopiste kaikille Tallinnan kulttuuritarjonnasta kiinnostuneille. Vain viidentoista minuutin kävelymatka Vanhankaupungin tarjontaan, näkymät suoraan merelle, ja runsaat palvelut suoraan leirintäalueen ulkopuolella tekevät tästä paikasta harkinnan arvoisen.

estonia-912315_1920

Tallinnan sykkeestä hieman kauemmaksi kaipaavat voivat tutustua vaikkapa törmärannikkoon, joka on valittu Viron kansalliseksi symboliksi. Siellä sijaitsee historiallinen Sakan kartano, jossa voi leirintäalueen lisäksi yöpyä mökissä, hotellissa tai itse herraintalossa. Upean vanhan puiston keskellä sijaitseva kartanoalue saa kenet tahansa vaikuttumaan, mutta luonnon ja maisemien lisäksi tarjolla on muutakin. Alueelta löytyy tenniskenttiä ja rantapalloverkkoja, retkeilypolkuja, sekä leikkikenttiä lapsille. Kohteesta on myös helppo tehdä pidempiä retkiä muualle Viron itäosiin, kuten vaikkapa Narvan linnoitukseen, Kuremäen luostariin tai Kohtlan kaivosmuseoon. Sakan kartanon alueelta löytyy myös laululava, jossa pidetään kesäisin lukuisia konsertteja.